"Merkel houdt voor het eerst rekening met Brexit"

De Duitse regering houdt voor het eerst rekening met een zogenoemde "Brexit", het verdwijnen van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Dat schrijft Der Spiegel op basis van bronnen binnen de regering.

Aanleiding is niet de zogenoemde "naheffing" waar de Britse premier David Cameron op de jongste EU-top zo moeilijk over deed, maar wel zijn wens om quota op te leggen voor ongeschoolde migranten die vanuit andere EU-landen naar het Verenigd Koninkrijk willen trekken. Die quota zijn volgens Merkel volledig in tegenspraak met de Europese verdragen rond vrij personenverkeer en dus onverdedigbaar.

Als Cameron deze stelling blijft verdedigen, zal Merkel dan ook niet langer moeite doen om hem in de EU te houden, klinkt het. "Daarmee is een 'point of no return' bereikt", zeggen Duitse regeringskringen. De Duitse bondskanselier zou haar Britse ambtsgenoot hierover ook ingelicht hebben, in een gesprek onder vier ogen, bericht Der Spiegel.

Maar de Britse premier neemt zijn standpunt in onder zware binnenlandse druk. Hij wordt geconfronteerd met de hete adem van de eurosceptici van Ukip. In mei zijn er verkiezingen voor het lagerhuis en zijn positie is in gevaar.