"We mogen MR niet alleen in de handen van Vlamingen laten"

De MR, de enige Franstalige partij in de regering, moet zich openstellen voor de Franstalige oppositie in de Kamer. Dat zegt voormalig federaal vicepremier Joëlle Milquet (CDH) in interviews met de Franstalige pers. "We mogen MR niet alleen laten in de handen van de Vlamingen die vóór elke zitting eerst samen vergaderen".
Nicolas Lambert

Ook tijdens de regeringsonderhandelingen kwamen de Vlamingen volgens Milquet al apart bijeen. Ze meent dan ook dat de Franstaligen "helemaal niet" gerespecteerd worden in de huidige regeringscoalitie. 

"We hebben de sleutels van het Belgische huis voor gevaarlijke posities zoals Binnenlandse Zaken, aan N-VA gegeven. Als voormalig minister van Binnenlandse Zaken weet ik goed welke gevaarlijke dingen je dan kan doen. Maar er is ook Migratie, Defensie en Financiën. Ja, N-VA controleert het leger en de politie! Ook de hele sociale en economische politiek is in handen van de Vlamingen. De Franstaligen hebben de kruimels gekregen, met een eerste minister (Charles Michel nvdr.) die geen bevoegdheden heeft. In deze regering zijn de Franstaligen in een gevaarlijke minderheid." Volgens Milquet is het ook duidelijk: "N-VA wil nog steeds het einde van België".

Front van Franstalige partijen

Vrijdag nog had de voorzitter van CDH, Benoït Lutgen, ervoor gepleit dat de Franstalige partijen zich zouden verenigen. Ook Milquet steekt nu dus haar hand uit. "De partij MR is verplicht om deze daad van collectieve solidariteit te aanvaarden. Zo niet zou dat van de MR nog erger zijn dan een verraad van de Franstaligen. Die discussie tussen partijen opnieuw opstarten is onvermijdelijk, dat weet iedereen."