Afremsysteem ruimtetoestel Virgin Galactic te vroeg in werking

Het toestel dat de afdaling van het neergestorte ruimtetoestel van Virgin Galactic in de atmosfeer moest afremmen, is te vroeg in werking getreden. Dat zeggen de onderzoekers naar de crash van het toestel. Voorlopig zijn er geen problemen ontdekt bij de brandstoftanks of motoren.

Het experimentele ruimtetuig SpaceShipTwo stortte vorige vrijdag in de Amerikaanse staat Californië neer. De copiloot kwam om het leven, de piloot raakte zwaargewond.

De precieze oorzaak is nog niet gekend, maar onderzoekers hebben wel al ontdekt dat het "bevederingssysteem" dat de afdaling van het toestel moet afremmen, te vroeg in werking is getreden. Daardoor raakte het systeem geactiveerd vooraleer de juiste snelheid was bereikt.

Het afdaalproces bestaat uit twee stappen en wordt ingezet door de (co)piloot, aldus de onderzoekers. Het is echter nog veel te vroeg om conclusies te trekken of er al dan niet een menselijke fout in het spel is. Er zullen nog maanden onderzoek nodig zijn om te achterhalen wat er precies is fout gelopen.

Volgens de onderzoekers is er alvast geen teken dat er iets mis was met de brandstoftanks of de motoren. Er zou dus geen explosie geweest zijn in die onderdelen.

Het neergestorte toestel moest na de testfase particulieren naar de ruimte brengen.