Annemans: "Ik heb niets vuil bedoeld met tweet"

"Met de tweet over de doodskisten in Oostende heb ik niets vuil bedoeld", zegt Gerolf Annemans (Vlaams Belang) in "De ochtend" op Radio 1. Gisteren had Annemans een tweet de wereld ingestuurd waarin hij de actie met de doodskisten in Oostende op de korrel nam. Volgens Annemans heeft Europa vooral migranten gered, eerder dan in een doodskist gejaagd.

De actie met de doodskisten wilde de aandacht vestigen op de vaak dodelijke oversteek van Afrikaanse migranten via de Middellandse Zee.

Annemans stuurde daarop een tweet de wereld in met de boodschap: "Naast iedere doodskist in Oostende zouden ook 15.000 of meer kiplekkere Afrikaanse illegalen mogen staan." (Zie onderaan artikel). Een tweet die heel wat reacties ontlokte, zowel uit linkse als uit rechtse hoek.

"Ik betreur iedere dode die valt, maar ik vond het schokkend dat wij in ons Allerzielenweekend een schuldcomplex aangepraat krijgen", reageert de Vlaams Belanger in "De ochtend" op de kritiek.

Annemans wil vooral de focus leggen op de migranten die het wél halen. "Wij hebben het afgelopen jaar alleen al 300.000 mensen naar hier gehaald. Het is niet aan linkse organisaties om ons te komen verwijten dat wij verantwoordelijk zijn voor wie verongelukt. Wij zijn vooral verantwoordelijk voor al die mensen die wij hebben gered."

"Europa mag zich bezinnen over aantrekkingseffect"

Tegelijk is de tweet van Annemans ook een aanklacht van de Europese migratiepolitiek. "Ik heb het beeld van de doodskisten willen aanvullen en het debat over de Europese migratiepolitiek willen aansnijden".

"Tot op vandaag gaan wij iedereen ophalen en staan de deuren wagenwijd open. Daardoor trekken we wellicht heel wat Afrikanen aan die de hoop hebben om hier een leven op te bouwen als ze de oversteek maken."

Europa moet zich bezinnen over dat aantrekkingseffect, vindt Gerolf Annemans. Ook het beleid van ontwikkelingssamenwerking moet worden herzien, "maar met de tweet heb ik niets vuil bedoeld", aldus Annemans.