Boetes in "racismezaak" NMBS vallen weg

De vervoersmaatschappij NMBS laat alle boetes vallen in de "racismezaak" die schrijfster Saskia De Coster recent had aangeklaagd. Van racisme van de treinbegeleidster is echter geen sprake, zegt de woordvoerder van de NMBS Bart Crols. De schrijfster betreurt dat de NMBS "licht over racisme lijkt te gaan".

Saskia De Coster had een klacht ingediend tegen de NMBS omdat ze de treinbegeleidster op de trein van Brussel-Centraal naar Gent-Sint-Pieters betichtte van racisme. Die begeleidster had twee passagiers met zwarte huidskleur vergast "op een knetterende scheldtirade" omdat ze de trein zouden opgehouden hebben, nochtans was ook de schrijfster te laat de trein opgestapt.

De NMBS onderzocht de zaak en is tot de conclusie gekomen dat er van racisme geen sprake is. De boetes voor de De Coster en de twee andere passagiers vallen echter ook weg. "Op beelden is te zien hoe Saskia De Coster nog opstapt op het laatste moment met de treinbegeleidster. Daarna stappen nog twee personen op, met een koffer, acht seconden voor de trein vertrok. Dat maakte een gevaarlijke situatie nog gevaarlijker", zegt Crols.

Omdat Securail erbij werd geroepen, kregen de drie betrokkenen een boete, die ze weigerden te betalen. Die boetes vallen nu weg omdat "de treinbegeleidster, die onder zware psychologische druk stond, de reden voor de boete onjuist had beschreven." Ze werden beboet voor het veroorzaken van een vertraging maar in feite ging het om het niet respecteren van de vertrekprocedure, zo verduidelijkt Crols.

De NMBS hoopt dat dit voorval aantoont dat het niet respecteren van de veiligheidsprocedures kan leiden tot gevaarlijke situaties.

"Licht over racisme gaan"

Saskia De Coster betreurt dat de NMBS zich verschuilt achter procedurefouten en "de kern van de zaak niet aanraakt".

"Mij valt op dat u zich verschuilt achter procedures terwijl de klacht racisme aan boord van een van uw treinstellen was", liet de schrijfster aan de NMBS verstaan, nadat de vervoersmaatschappij haar op de hoogte had gebracht dat haar boete wordt geannuleerd.

Dat zij en twee andere passagiers van Congolese origine een boete kregen omdat ze de procedures van de NMBS niet naleefden, vindt De Coster normaal. Haar klacht bij de NMBS ging echter om de "buitensporige manier van reageren van de treinbegeleidster, dat dan ook nog eens selectief gebeurde ten opzichte van gekleurde medereizigers", aldus De Coster.

Nu de boete wegvalt, kan De Coster geen verdere stappen ondernemen. "Omdat er geen boete is, is er geen zaak." Toch blijft De Coster bij haar standpunt dat de NMBS "licht lijkt te gaan over racisme in zijn communicatie met zijn klanten en de buitenwereld". De schrijfster hoopt dan ook dat de vervoersmaatschappij "achter de schermen de bestrijding van racisme wel ernstig neemt".