Bpost heeft goed derde kwartaal dankzij pakjes

Bpost heeft een goed derde kwartaal achter de rug. Het heeft een nettowinst geboekt van 52 miljoen euro. De brievenpost blijft weliswaar achteruitgaan, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het bezorgen van pakjes.
BELGA

Bpost heeft in het derde kwartaal het volume van binnenlands pakjesverkeer zien stijgen met 10,3 procent. Dat is een pak meer dan de 5 procent groei in de eerste jaarhelft.

De inkomsten uit het pakjesverkeer compenseren zo ruimschoots de daling van het aantal brieven. Die daling was met 4,3 procent in het derde kwartaal trouwens kleiner dan in de eerste jaarhelft, toen ze nog 4,9 procent bedroeg.

Alles samen stegen de inkomsten van bpost in het derde kwartaal met 2,6 miljoen euro (+0,5 procent) tot 569,2 miljoen euro. Het pakjesverkeer was goed voor 13 miljoen euro extra inkomsten. Deze groei compenseert ruimschoots de dalende inkomsten uit brievenpost (-6,5 miljoen euro).

De nettowinst van bpost kwam over het derde kwartaal uit op 52,7 miljoen euro. Dat is iets minder dan de 53,8 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De winstmarge werd beïnvloed door niet-operationele elementen zoals de lagere verkoop van gebouwen en herstructureringskosten.