Eerste bedrijven nemen hun intrek in vernieuwd World Trade Center

Dertien jaar na de terroristische aanslag op de WTC-torens, opent de nieuwe WTC-site in New York zijn deuren. Vandaag neemt uitgeverij Conde Nast als eerste bedrijf zijn intrek in de nieuwe gebouwen. De heropening van het World Trade Center is een emotioneel moment voor de Amerikanen.

Het nieuwe One World Trade Center is een wolkenkrabber met 104 verdiepingen. Het is het hoogste gebouw van de Verenigde Staten.

"Nu het One World Trade Center zijn plaats in Lower Manhatten heeft ingenomen, is de bekende skyline van New York weer compleet", aldus Patrick Foye van de Port Authority of New York and New Jersey, die eigenaar is van het WTC-gebouw en de site in zijn geheel. "De opening van dit iconische gebouw is een mijlpaal."

De nieuwe toren vormt het middelpunt van de vernieuwde WTC-site. Tot in 2001 stonden daar de twee kenmerkende WTC-torens die fier boven New York uittorenden. Bij de aanslagen op 11 september boorden twee vliegtuigen zich in de WTC-gebouwen. 2.700 mensen kwamen daarbij om het leven.

Toren naast herdenkingsmonument

Uitgeverij Conde Nast verhuist vandaag als eerste bedrijf naar de WTC-site. Momenteel nemen 170 van de 3.400 werknemers hun intrek op de vijfde verdieping. Daar komen tegen begin volgend jaar nog eens 3.000 mensen bij.

Andere bedrijven die al hebben toegezegd om naar de WTC-site te verhuizen zijn adverteerder Kids Creative en de investeerders van BMB Group. Ook de overheidsdienst General Services Administration en het Chinees Centrum voor handel en cultuur krijgen er een plek.

De nieuwe One World Trade Centertoren kijkt uit op het herdenkingsmonument en museum voor 9/11. De bedoeling is om de slachtoffers van de terroristische aanslag in het hart van New York te blijven herdenken.

AP2014