Massaal protest tegen invoering waterheffing in Ierland

De geplande invoering van waterheffingen verhit de gemoederen in Ierland. Met protestacties wordt de bezuinigingspolitiek van de regering aan de kaak gesteld. In Ierland kwam het afgelopen weekeinde tot massaal protest tegen de geplande invoering van een waterheffing.

In Dublin, Cork en andere steden trokken zaterdag tot 120.000 mensen de straat op. Bij meer dan 100 demonstraties in heel het land werd de besparingspolitiek van de regering van premier Enda Kenny scherp op de korrel genomen.

In Ierland werd de watervoorziening tot nog toe door belastinginkomsten gefinancierd, de bevolking moest niets extra betalen. Nu komt er op het gezingsbudget een gemiddelde van jaarlijks 200 tot 400 euro bij. De waterheffing maakt deel uit van een pakket besparingsmaatregelen dat de Ierse regering had afgesproken met de EU en het Internationaal Monetair Fonds om uit de financiële problemen te geraken tijdens de schulden- en bankencrisis.

Kenny zelf verdedigt de heffing. Zonder de invoering ervan moet de inkomstenbelasting van topverdieners met vier procent verhoogd worden en vervallen onlangs besliste belastingverminderingen.

De Ierse regering had vier jaar geleden bij de onderhandelingen over een internationaal financieel steunpakket met de trojka (EU, IMF en de Europese Centrale Bank) ingestemd met de oprichting van een drinkwaterdistributie van de overheid.

De heffingen zijn voor een verbetering van de infrastructuur en het verhelpen van waterverkwisting door lekkende leidingen dringend nodig, luidt het argument van de regering. De demonstranten betichten de nieuwe overheidsinstantie Irish Water van verspilling en voorspellen de privatisering ervan. Op 10 december is er opnieuw een nationale actiedag aangekondigd.