Mutualiteit, vuilbak en autostrade? Moet kunnen!

Als het van het taalgevoel van Vlaamse taalprofessionelen afhangt, zouden meer Vlaamse woorden en zinnen tot de Nederlandse standaardtaal moeten behoren. Dat blijkt uit een enquête van Radio 1, De Standaard, de Taalunie en de KU Leuven bij 3.226 Vlamingen voor wie taal een belangrijke rol speelt in het beroepsleven.

Elke deelnemer kreeg 50 zinnen voorgelegd, waarvan 40 met typisch Vlaamse woorden of uitdrukkingen (autostrade, solden, mutualiteit, vuilbak, zo'n dagen) en 10 met eerder Noord-Nederlandse gevallen (ergens een hard hoofd in hebben, een occasion, jus d'orange). De vraag die telkens beantwoord moest worden: vindt u deze zin aanvaardbaar in de krant of in het journaal? Daarbij werd de deelnemers gevraagd te vertrouwen op hun taalintuïtie en niet op naslagwerken.

"De resultaten zijn verrassend", zegt Johan De Schryver, docent Nederlands aan de KU Leuven. "58 procent van de Vlaamse taalprofessionelen heeft niets tegen meer Vlaams in de standaardtaal. Zij accepteren zelfs oude kaskrakers van de anti-gallicismestrijd zoals "zich verwachten aan" (75 procent), wat "verwachten" moet zijn, en "beroep doen op" (62,6 procent) voor "een beroep doen op"."

De Schryver pleit ervoor om onze verwachtingen van wat "goed Nederlands" is, bij te stellen. "Als zelfs beroepstaal­gebruikers op het Noord-Nederlands gebaseerde taalregeltjes negeren, dan is het tijdverlies die nog langer aan te leren in het onderwijs.

"Hautekiet" lanceert onlinetaaltest "Hoe Vlaams is uw Nederlands"

"Hautekiet' gaat straks door op het gebruik van Vlaamse woorden in het Nederlands. Intussen heeft het radioprogramma de onlinetaaltest "Hoe Vlaams is uw Nederlands" gelanceerd. Ook dat is een samenwerking tussen Radio 1, De Standaard en de KUL. De test gaat na hoe je staat tegenover Vlaamse varianten van het Nederlands.

Meest gelezen