Nemesis van Michael Jackson is overleden

De Amerikaanse procureur Tom Sneddon die Michael Jackson tot twee maal toe voor kindermisbruik wilde laten veroordelen, is overleden. Dat melden Amerikaanse media. De jurist uit Santa Barbara in Californië werd 73.

Het proces tegen Michael Jackson werd in 2005 aandachtig gevolgd door media wereldwijd. De King of Pop stond terecht voor het seksueel misbruik van een dertienjarige jongen, dat zich begin 2003 op zijn Californische ranch Neverland zou afgespeeld hebben.

Sneddon trok toen alle juridische registers open om Jackson achter de tralies te krijgen, maar na een ware thriller (het beraad duurde zeven dagen) achtten de twaalf juryleden de popzanger op geen enkel punt schuldig.

Ook in 1993 had Sneddon al zonder succes een onderzoek naar kindermisbruik door de zanger van "Beat it" en "Billie Jean" geleid.

Het gerechtelijke werk van Sneddon werd door vele fans van de in 2009 overleden zanger niet in dank afgenomen. Ze verweten hem een persoonlijke kruistocht tegen hun held te voeren, iets wat Sneddon evenwel altijd heeft ontkend. Ook Jackson zelf bleek maar weinig sympathie voor de procureur te hebben. In het nummer "D.S.", uit de in 1995 verschenen dubbel-cd "HIStory", omschrijft hij Sneddon als "a cold man".