Overleg Syriëstrijders: "Intenties regeerakkoorden moeten uitgevoerd worden"

De burgemeesters van zes gemeenten hebben vanavond samengezeten in Mechelen. Daar bekeken ze hoe ze kunnen voorkomen dat jongeren naar Syrië vertrekken om er te gaan strijden. Hoewel de burgemeesters zich zorgen blijven maken, zijn ze al bij al vrij optimistisch. Ze vragen dat "alle intenties uit de regeerakkoorden worden nageleefd."

"De voorbije jaren hebben we gemerkt dat er op bepaalde momenten een druk ontstond waardoor jongeren vertrekken", zei de burgemeester van Mechelen, Bart Somers (Open VLD), voor de aanvang van het gesprek aan VRT Nieuws. "Ik heb niet het gevoel dat we nu in zo'n opstoot zitten. Volgens mij zitten we momenteel in een luwere periode."

Iets waar Jan Creemers (CD&V) en Hans Bonte (SP.A), respectievelijk de burgemeesters van Maaseik en Vilvoorde, het mee eens zijn. "Maar dat wil niet zeggen dat de problematiek verdwenen is", klinkt het bij Bonte.

Vincent Van Quickenborne (Open VLD), burgemeester van Kortrijk, is het niet helemaal eens met die "positieve" geluiden. "Ik denk dat er onderhuids nog veel aan het gebeuren is", zegt hij.

Op de persconferentie na het gesprek benadrukte Somers nog eens dat er drie redenen blijven waarom de burgemeesters zich zorgen maken: "Ten eerste zijn er maandelijks zo'n tiental nieuwe vertrekkers, er is de terugkeerproblematiek en ten slotte zijn er diegenen die wel sympathie hebben voor de IS-ideologie, maar niet vertrekken", aldus Somers.

Daarom blijven de burgemeesters hameren op een correcte uitvoering van wat in het Vlaamse en federale regeerakkoord staat. "Er staan intenties in beide akkoorden, maar die moeten ook effectief uitgevoerd worden", zegt burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA).

Als eerste concrete vraag worden meer middelen gevraagd om de Syriëstrijders die terugkeren naar België goed te begeleiden. Tot nu toe zijn dat er zo'n 87.

Het is niet de eerste keer dat er zo'n overleg plaatsvindt. Anderhalf jaar geleden zaten de burgemeesters ook al samen.