Rebellenleiders winnen verkiezingen in Oost-Oekraïne

In Donetsk - in het oosten van Oekraïne - heeft de zelfverklaarde premier en rebellenleider Aleksandr Zachartsjenko de verkiezingen gewonnen. In Loegansk won rebellenleider Igor Plotnitski. De verkiezingen zijn omstreden omdat ze zijn georganiseerd door de pro-Russische separatisten. Rusland erkent de uitslag, de VS en de EU noemen de verkiezingen illegaal.

Het mag niet echt een verrassing heten dat de separatistische rebellenleiders de verkiezingen hebben gewonnen. Zakharchenko (zie foto) haalde in de zelf uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk 81 procent van de stemmen.

Of er in de praktijk veel zal veranderen, is niet duidelijk, want Zachartsjenko en Plotnitski hadden al de leiding in de volksrepublieken Donetsk en Loegansk. Met de verkiezingen willen de pro-Russische separatisten hun autonome statuut verankeren.

Toch is er wel een kleine verandering in de toon te zien. Zo verscheen Zachartsjenko gisteren in maatpak en niet in zijn traditionele gevechtsplunje toen hij zijn overwinningstoespraak hield.

"Ons volk heeft vandaag laten zien dat we niet alleen oorlog kunnen maken, maar ook kunnen vechten voor een gelukkige toekomst. We zijn bereid om met iedereen te praten die daar ons wil luisteren, zodat er geen bloed meer moet vloeien over dit land", zei hij.

"Verkiezingen zijn een farce"

De verkiezingen in Oost-Oekraïne drijven de spanningen met Rusland andermaal op.

Kiev vindt dat de stembusgang een schending is van het vredesakkoord. "De verkiezingen zijn een farce, gehouden onder het vertoon van wapens", vindt de Oekraïense president Petro Porosjenko.

Porosjenko hoopt dat Rusland de verkiezingen niet zal erkennen, maar dat lijkt vooral ijdele hoop. Moskou heeft al laten weten dat het de wil van de mensen in Oost-Oekraïne zal erkennen. "De verkozenen hebben een mandaat gekregen om het normale leven terug te installeren in de regio."

Meest gelezen