Roemeense premier Ponta wint eerste ronde presidentsverkiezingen

De Roemeense premier Victor Ponta heeft de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen. Met iets meer dan de helft van de stemmen geteld, behaalt Ponta ongeveer 40 procent van de stemmen. Zijn conservatieve tegenstander Klaus Iohannis strandt voorlopig op ongeveer 30 procent. De strijd tussen beiden was spannender dan vooraf werd gedacht.

De 42-jarige Ponta was vooraf favoriet om de eerste ronde van de verkiezingen te winnen. Volgens de gedeeltelijke verkiezingsuitslag behaalt hij zeker 40 procent van de stemmen. De peilingen plaatsen Ponta op 43 procent.

"Ik ben blij dat een groot deel van Roemenen vertrouwen heeft in mijn programma, dat Roemenië wil ontwikkelen en een einde wil maken aan de verdeeldheid", liet Ponta in een eerste reactie weten.

Zijn grootste concurrent is de Duitstalige liberaal Klauw Iohannis, die voorlopig 30 procent behaalt. Hij riep vooral de Roemenen "die niet alle macht in de handen van één partij willen zien" op om hem te stemmen. De strijd met Ponta bleek spannender dan vooraf verwacht.

Lange wachtrijen bij buitenlandse stembureau's

De Roemeense presidentsverkiezingen zijn niet helemaal vlekkeloos verkopen. Bij de sluiting van de stembussen stonden aan de stembureaus in het buitenland nog lange wachtrijen. Volgens de Roemeense televisie waren er incidenten in Parijs, Londen en Wenen. De oppositie leverde daarop zware kritiek over de organisatie van de verkiezing.

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen vindt plaats op zondag 16 november. Ponta en Iohannis nemen het dan tegen elkaar op.