Studio Brussel doet het licht uit

Studio Brussel wil stroomonderbrekingen tijdens de winter vóór zijn en doet daarom morgen vier uur lang het licht uit. De zender hoopt dat de luisteraars het voorbeeld volgen en stuurt Linde Merckpoel op pad om op verschillende plaatsen het licht te doven.
© VRT Studio Brussel

De kans op elektriciteitsschaarste en stroomonderbrekingen is komende winter reëel. De overheid wil daarom de bevolking sensibiliseren om haar energieverbruik aan te passen. "Als we allemaal een klein beetje solidair zijn, kunnen we een stroomafschakeling voorkomen", zei minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) op Studio Brussel.

De zender neemt haar woorden ter harte en houdt dus morgen een "blackout". Tussen 16 en 20 uur gaat het licht uit op de redactie en roept presentator Vincent Byloo de luisteraars op om hetzelfde te doen op de werkplek of thuis. Linde Merckpoel gaat de straat op om op zoveel mogelijk plaatsen het licht uit te doen: bij gezinnen thuis, maar ook in restaurants en openbare plaatsen zoals een zwembad.

De muziek die wordt gedraaid tijdens de vier uur durende "blackout", is vanzelfsprekend aangepast en zal verwijzen naar licht of donker.