Turkije boos op Duitsland wegens karikatuur van Erdogan in schoolboeken

Turkije is boos op Duitsland, omdat er een karikatuur van de Turkse president Erdogan is opgenomen in schoolboeken. De tekening stelt Erdogan voor als een waakhond. Ze verscheen voor het eerst in de krant Frankfurter Allgemeine en is nu overgenomen in boeken voor het middelbaar onderwijs in de deelstaat Baden-Württemberg.

De tekening, waarin het staatshoofd als een waakhond wordt voorgesteld, verscheen voor het eerst in 2001 in de Duitse kwaliteitskrant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ze is overgenomen in boeken voor het middelbaar onderwijs in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg.

"Wij veroordelen met klem de publicatie in een schoolboek van een tekening die onze gerespecteerde president en alle in Duitsland levende Turken beledigt", zegt het verontwaardigde Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in een communiqué. "In democratieën is geen plaats voor dergelijke aanzetten tot haat, vreemdelingenhaat en islamofobie".

Erdogan heeft al herhaaldelijk auteurs van aanstootgevend bevonden karikaturen laten vervolgen.