1.114 Vlamingen stapten in 2012 uit het leven

1.114 Vlamingen zijn in 2012 uit het leven gestapt. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V), die onze redactie kon inkijken. Hoewel er een lichte daling merkbaar is ten opzichte van het jaar ervoor, blijft het aantal in vergelijking met andere Europese landen hoog.

Er is een algemene daling op te merken in het aantal zelfdodingen in Vlaanderen. Dat lijkt op het eerste gezicht goed nieuws en toch mogen de cijfers niet al te optimistisch bekeken worden. Zo is er een groot verschil op te merken in de verschillende groepen.

In 2012 stapten 10 procent minder vrouwen uit het leven in vergelijking met een jaar eerder. Bij de mannen gaat het amper om een daling van 1 procent.

En dan zijn er nog de verschillende leeftijdsgroepen. Zo zijn er meer zelfdodingen bij de groep vrouwen, ouder dan 75 jaar. Bij de mannen is er naast die leeftijdscategorie ook een stijging bij de groep tussen de 16 en 29 jaar en tussen de 45 en 59 jaar.

Economische crisis

Vooral in die laatste categorie zijn de cijfers dramatisch. Daar stijgt het aantal zelfdodingen al 12 jaar onophoudelijk met 22 procent. Onderzoek naar de oorzaak daarvan is er momenteel nog niet. Er wordt wel vanuit gegaan dat die groep niet echt openstaat voor hulp en dat ze niet graag praten over hun gevoelens.

Daarnaast zou ook de economische crisis een rol spelen. Bij deze groep mannen laten de negatieve gevolgen van de economische crisis zich namelijk merken. Ze verliezen het vaakst hun job als het slecht gaat en hebben daardoor minder vooruitzichten.

Andere Europese landen

In andere Europese landen bleef het zelfdodingscijfer de afgelopen jaren stabiel of was er een stijging op te merken. Grote conclusies kunnen momenteel nog niet getrokken worden, aangezien er nog onvoldoende landen cijfers van 2012 hebben. 

Ondanks de daling bij ons, blijven we wel de slechtste leerling van de klas. In het lijstje van landen die wel al cijfers voor 2012 hebben, staan we namelijk nog steeds bovenaan. Zeker in vergelijking met Nederland is de situatie bij ons dramatisch. Dat zou vooral te maken hebben met het grote taboe op het zoeken van psychische hulp in Vlaanderen. Bovendien is de geestelijke gezondheidszorg in Nederland toegankelijker dan in Vlaanderen.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.