"Begrotingstekort is erfenis van regering-Di Rupo"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) noemt de tegenvallende begrotingsvooruitzichten die de Europese Commissie bekendmaakte een erfenis van de regering-Di Rupo. Bovendien lijkt het hem onwaarschijnlijk dat België een boete van Europa zal krijgen.

Volgens de Europese Commissie zal ons land dit jaar een begrotingstekort hebben van 3 procent en dat is te veel. Dat terwijl het begrotingstraject van de regering-Michel een tekort van 2,1 procent voorzag. De Commissie is dus een stuk minder optimistisch en wijst er onder meer op dat de keuzes van de nieuwe federale regering op het consumentenvertrouwen wegen.

"Dit is een erfenis van de regering-Di Rupo, die aantoont dat verandering nodig is", zegt Van Overtveldt. "We kunnen dit niet in één keer omgooien." Dat ook het eigen voorgestelde begrotingstraject niet wordt gehaald, wijt de minister aan de tegenvallende economische groei. Een evenwicht in 2018 blijft echter het doel.

De minister trekt zich op aan de jobvooruitzichten van de Commissie, die voorspelt dat de arbeidsmarkt traag herstelt. "De private jobcreatie neemt toe, met 0,4 procent in 2015 en nog eens met 0,6 procent in 2016." Dat wordt volgens de Commissie evenwel tenietgedaan door het schrappen van banen bij de overheid.

"Door de tegenvallende groei is het absoluut noodzakelijk om de concurrentiekracht van onze bedrijven te verhogen", stelt de N-VA'er. "Als we dat doen, ligt de weg naar groei open."

"Boete lijkt onwaarschijnlijk"

Eerder op de dag zei Van Overtveldt al dat hij niet vreest voor een boete van Europa. "Aangezien we nog altijd niet ver boven die 3 procent zitten, we in economisch minder goede omstanigheden zitten en wat er met andere landen gebeurt (ook voor Frankrijk worden magere groeicijfers verwacht, red.) lijkt het me toch wel redelijk onwaarschijnlijk dat Europa ons zeer zwaar op de vingers zou tikken", redeneert Van Overtveldt. 

CD&V-vicepremier Kris Peeters zegt in De Tijd dat ons land "op de goede weg is als de Europese Commissie bevestigt dat het tekort op 3 procent uitkomt." Volgens Peeters zijn de maatregelen die de regering-Michel neemt onontbeerlijk om onder de 3 procent te komen.