"Der sta nen defecten camion, maar op de Ring rond Brussel çavakes"

Ongehoord op Radio 1 vanmorgen: een uur lang liet Jan Hautekiet zijn keurige uitspraak varen om zijn programma "Hautekiet" in een zogenoemde tussentaal te presenteren. Zelfs het verkeersbericht ontsnapte er niet aan. Het experiment volgde op de heisa rond het gebruik van Vlaamse woorden in het Nederlands.

"Dit programma wordt gepresenteerd in tussentaal", weerklonk herhaaldelijk een waarschuwing tijdens de uitzending van "Hautekiet" vanmorgen. Het gebeurt dan ook niet elke dag dat Jan Hautekiet afstapt van standaard Nederlands en op de nationale radio onbeschroomd in het rond strooit met "ge" en "ne" in plaats van "je" en "een".

Ook het verkeersbericht moest eraan geloven. "Der sta nen defecten camion op de rechterrijstrook", liet verkeersanker Bart Suy zich ontvallen. "Op de Ring rond Brussel çavakes. Ge moet nergens langer dan tien minuten wachten. In Brussel pas op: der is nen otto kapot in de Rogiertunnel."

Niet alle luisteraars wisten het experiment te appreciëren, zo bleek uit de reacties tijdens de uitzending en op Twitter.

Op de website van "Hautekiet" kan u enkele fragmentjes herbeluisteren.