"Economische groei voor België van 1,1% in 2014 en 2015"

De Europese Commissie verwacht voor België een economische groei van 0,9 procent in 2014 en 2015, en van 1,1 procent in 2016. En dat is slecht nieuws. Het Federaal Planbureau berekende in september nog een economische groei van 1,1 procent voor dit jaar, en 1,5 procent volgend jaar.

Het waren Europees Commissaris voor Banen en Groei Jyrki Katainen en Commissaris van Economische Zaken en Financiën Pierre Moscovici die de verwachtingen bekendmaakten. De economische groei in de eurozone blijft met 0,8 procent dit jaar erg zwak. Ook volgend jaar is er met 1,1 procent niet echt beterschap.

Voor België vallen de cijfers ook tegen met een magere 0,9 procent voor 2014-2015. Ons land bengelt daarmee in de laagste regionen van de tabel met economische groei in Europa. De Commissie ziet als boosdoeners de uitgaven van de gezinnen, de lage inflatie en de druk op de investeringen.

Volgens de Commissie zal het begrotingstekort dit jaar ook 3 procent bedragen. Europa wil dat tekorten onder de 3 procent blijven en dus kan de Commissie een procedure opstarten waardoor de regering opnieuw zou moeten besparen.

Maar ook Frankrijk (+0,7 procent in 2015) en Italië (+0,6 procent) bengelen onderaan. Voor Frankrijk verwacht de Commissie zelfs een begrotingstekort van 4,7 procent in 2016. Dat is het grootste tekort van de hele eurozone.

Opvallend zijn de groeicijfers voor crisislanden als Spanje (1,7 procent), Griekenland (2,9 procent) en Ierland (3,6 procent). Die landen hadden tot voor kort nog financiële hulp nodig, maar blijken toch uit het slop te raken.