"Eenpansgerechten niet genoeg om blackout te voorkomen"

Enkele experts hebben kritiek geuit op de campagne "Off-On" die het grote publiek enkele praktische tips geeft om thuis het elektriciteitsverbruik te verminderen. Zo vraagt professor Johan Driesen zich af of het niet om "paniekvoetbal" gaat, "zo van baat het niet, dan schaadt het niet". Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De tips, om bijvoorbeeld voor eenpansgerechten te opteren, werden gisteren gelanceerd en moeten een eventuele blackout helpen voorkomen.
Reporters / Food & Drink Photos

Om "koning(in) van het eenpansgerecht" te worden, raadt de campagne aan om op één vuur gerechten zoals risotto, paella, omeletten en gewokte kip te maken. Professor en ingenieur Johan Driesen (KULeuven) vraagt zich af of het niet om "paniekvoetbal" gaat. "Theoretisch beschouwd is dat natuurlijk beter. Bij eenpansgerechten is er minder energie en minder warmteverlies dan bij twee potten. Maar neem nu dat je een gezin met vier bent, dan moet je al een grote pot gebruiken. Heeft men berekend wat het verschil is met twee kleine pannetjes?"

"Amper 10 tot 15 procent volgt advies"

Driesen herkent de tips wel, ze worden namelijk internationaal gebruikt als advies bij stroompannes. Toch benadrukt hij dat ze weinig effect hebben op lange termijn, als er sprake is van een acuut probleem. "Het is al gebleken dat amper 10 tot 15 procent van de mensen daar oor naar heeft en er vrijwillig naar handelt. Dat is de realiteit." Volgens Driesen ligt de toekomst in zogenaamde "slimme apparaten", zoals bijvoorbeeld diepvriezers die zich even uitschakelen als ze wat reserve hebben.

"Ruimere visie nodig"

Ingenieur Johan Decorte, auteur van het boek "50 tips om te besparen op de energiefactuur", vindt het dan weer jammer dat de eerste tips die werden gelanceerd, de focus vooral op de keuken leggen. Het grote verbruik in het huis ligt volgens Decorte toch vooral elders. Ook raadt hij aan om vooral oude toestellen weg te doen. Ook energiespecialist Luc Dedeyne benadrukt dat er een ruimere visie nodig is, al raadt hij eveneens aan om de tips te volgen.