"Het gaat om heel menselijke en emotionele conflicten"

Nu de gemeente Denderleeuw onbestuurbaar is verklaard, ligt de bal in het kamp van de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers. Hij moet nu bemiddelingsgesprekken organiseren, maar benadrukt dat het geen makkelijke opdracht wordt. "Het gaat om heel menselijke en emotionele conflicten", zegt Briers in "De ochtend". Toch wijst hij erop dat de politici een plicht hebben tegenover de burger.

Voor de gouverneur van start gaat met de bemiddelingsgesprekken, wil hij dat alle partijen aanwezig zijn op het volgende college. De partijen zouden daarmee hebben ingestemd. Eerder deze week had Briers al gesprekken met de verschillende partijen, maar dat kon dus niet verhinderen dat de gemeente onbestuurbaar werd verklaard.

Briers beseft maar al te goed dat het geen gemakkelijke opdracht zal zijn. "Zoals de burgemeester terecht zegt, de conflicten stapelen zich al jaren op. Het gaat ook niet alleen om CD&V en N-VA". Hij verwijst ook naar de moeilijke coalitievorming. "Mijn voorganger (André Denys nvdr.) heeft er toen veel tijd in gestoken om een coalitie te vormen maar we zien nu dat het toch niet houdbaar is."

Toch hoopt de gouverneur dat men alle persoonlijke problemen aan de kant kan schuiven. "Ik hoop vooral dat men beseft dat men naar de burger toch een plicht heeft om de gemeente te organiseren en te besturen. Dat zou de eerste bekommernis moeten zijn van verkozen politici."