"Het was liefde op het eerste gezicht"

Een dakloze man en een piano. Een succesformule, zo bleek vorige week, toen een filmpje van een zekere Ryan, met muziek in de vingers, op YouTube geplaatst werd en al snel meer dan 3 miljoen kijkers wist te boeien. Het filmpje werd gemaakt in Edmonton, Canada. CBC News ging op zoek naar dit uitzonderlijke talent, dat beweerde geen enkele muzieknoot te kennen.

CBC News vond de man, Ryan Arcand, op de trappen van een plaatselijke kerk, bier binnen handbereik. Hij vertelde dat hij op 8-jarige leeftijd in het pleeggezin waar hij toen verbleef de piano leerde kennen: "Het leek alsof we voor elkaar bestemd waren. Je kijkt naar dat muziekinstrument en wordt er onmiddellijk verliefd op. Hij deed de tranen in me opwellen." Op de piano speelde hij muziektunes van tv-series en bioscoopsuccessen na, om vervolgens zijn eigen muziek te beginnen spelen.

Maar met het ouder worden ging het grondig fout in het leven van de nu 43-jarige man, vooral door overdadig alcoholgebruik. Toch bleef hij piano’s opzoeken, bijvoorbeeld in een plaatselijk ziekenhuis. Maar met voortdurend alcohol in de hand werden zelfs openbare plaatsen, waar een piano aanwezig was, verboden terrein voor hem.

Afgelopen zomer werd in Edmonton gestart met een "pianoproject in openlucht", met de bedoeling het leven van hen die erop wilden spelen te verrijken. Een van hen was dus Arcand, wiens pianospel op YouTube een groot succes werd.

"Dit is een droom die werkelijkheid wordt. Als ik speel, vergeet ik al de rest in de wereld. Ik weet niet of andere mensen van mij houden, maar ik hou in ieder geval van hen", besloot de man.

lees ook