"IMF riep te snel op tot bezuinigen"

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft in 2010 te snel opgeroepen tot bezuinigingen in rijkere landen. Dat stelt een eigen onafhankelijke, onderzoekscommissie van het fonds in een rapport. IMF-topvrouw Christine Lagarde is het niet eens met de kritiek.
seniorliving.org

In 2010 riep het IMF de Verenigde Staten, Europa en Japan op om hun overheidsfinanciën in orde te krijgen. Die oproep werd gebaseerd op de eerste tekenen van economisch herstel na de economische crisis van 2008 en 2009. En net daar zijn de onderzoekers het niet mee eens. Het herstel zette zich namelijk nauwelijks voort, waardoor de werkloosheid in veel landen nog altijd bijzonder hoog is. 

IMF-topvrouw Christine Lagarde wees de kritiek van de hand. Op basis van de verwachtingen van dat moment werden volgens haar in 2010 de juiste keuzes gemaakt. Toen de verwachtingen te optimistisch bleken te zijn, werd het beleid bijgesteld, voegde ze daaraan toe.

Lagarde wees erop dat het onderzoek ook aantoont dat het IMF leert van het verleden en landen helpt om de gevolgen van een crisis goed te doorstaan. Voorts benadrukte ze dat het Fonds vooral landen met een snel oplopende schuld opriep hun uitgaven enigszins te beperken.

De commissie prees de rol die het IMF aan het begin van de crisis speelde. Het Fonds was in die tijd een van de drijvende krachten achter de stimuleringsmaatregelen die een nog diepere crisis in 2008 en 2009 moesten voorkomen. Het IMF is de afgelopen jaren ook blijven hameren op het belang van een heel soepel monetair beleid, om het herstel van de economie te steunen.