"Transparante" auto tegen dodehoekongevallen

Japanse onderzoekers hebben met camera's, projectoren en spiegels een systeem ontwikkeld waarmee wat er zich buiten een auto bevindt, geprojecteerd wordt op de binnenkant. Die beelden laten de bestuurder toe te zien wat er rond het voertuig gebeurt, zelfs in de dode hoeken en achter de auto.
De deuren van de auto tonen wat er zich daarnaast afspeelt.

Het project is het werk van Susumu Tachi en Masahiko Inami van de Hogeschool voor Mediadesign van de Keio-universiteit. Het moet bestuurders helpen om zich bewust te blijven van hun omgeving. 

De technologie is niet nieuw, dit soort van video-camouflage bestaat al langer, maar door de apparatuur te verkleinen en in te bouwen in een auto, krijgt men een soort van omgekeerde camouflage. In plaats van objecten te verbergen door middel van licht, maakt de projector de Toyota Prius in de proefopstelling "transparant".

Voorlopig bestaat het systeem nog niet voor commercieel gebruik, maar dat is wel de bedoeling. "We werken nu samen met verschillende automakers en bedrijven die elektronica voor auto's maken, om ons concept om te zetten in een commercieel systeem."

Zoals te zien is in de video, is de technologie nog behoorlijk krakkemikkig. Maar met een sterkere projector en betere camera's moet dat fel verbeteren.

Het systeem werkt ook bij het achteruit rijden (Foto: Youtube).