Ban Ki-moon: "Ik wist meteen dat Conchita Wurst een wereldster was"

"Discriminatie heeft geen plaats in de VN. Ik blijf strijden tegen transfobie en homofobie." Dat heeft Ban Ki-moon gezegd bij het bezoek van Conchita Wurst aan het hoofdkwartier van de VN in Wenen. De VN-secretaris-generaal toonde zich een grote fan van de winnaar van het jongste Eurovisiesongfestival.

Nadat ze eerder in het Europees Parlement in Brussel had opgetreden, was Conchita Wurst gisteren in het hoofdkwartier van de VN in Wenen te gast. Daar gaf ze een miniconcert voor Ban Ki-moon en een hele schare medewerkers en diplomaten.

In een toespraak prees de secretaris-generaal de verdiensten van Wurst. "Toen ik hoorde dat ze het Eurovisiesongfestival had gewonnen, wist ik meteen dat ze een wereldster was", zei hij. "Discriminatie heeft geen plaats in de VN", verwees hij voorts naar het voornaamste strijdpunt van de bebaarde zangeres. "Ik blijf strijden tegen transfobie en homofobie."

Dat hij het meent, moet blijken uit een opmerkelijke maatregel die hij recent heeft doorgevoerd. "Dit jaar heb ik de voordelen voor partners van hetzelfde geslacht van VN-medewerkers uitgebreid", verklaarde hij. Zo kunnen holebi's voortaan ook ouderschapsverlof opnemen.

In haar toespraak had Wurst het eveneens over respect en verdraagzaamheid. "Als je anderen respecteert, krijg je respect terug."

De toespraken kan u hieronder bekijken en beluisteren: