BBET: drie beklaagden vrijgesproken voor terrorisme

Drie mensen die veroordeeld waren in het proces tegen Bloed Bodem Eer en Trouw (BBET), zijn in beroep vrijgesproken voor terrorisme. BBET is een extreemrechtse groep die van plan was om aanslagen te plegen in ons land. Omdat de drie andere misdrijven hebben gepleegd, verandert er niks aan hun straf.

De rechter van het het Gentse hof van beroep neemt aan dat de drie niet wisten wat de kopstukken van de extreemrechtse groep precies van plan waren. Daarom zijn ze vrijgesproken voor lidmaatschap van een terroristische organisatie.

"De deelname aan een activiteit van een terroristische groep is als zodanig niet strafbaar in zoverre de betrokkene er zich niet van bewust was dat er een groepering van terroristische aard aan de orde was", zo stelt het hof.

Het gerecht rolde de bende in september 2006 op. Bij huiszoekingen in de legerkazernes van onder meer Leopoldsburg en Kleine Brogel en op 18 privéadressen werden honderden wapens in beslag genomen. Zeventien beklaagden moesten terechtstaan voor tenlasteleggingen als terrorisme, bendevorming of wapenbezit.

Hoofdverdachte Thomas B. kreeg begin dit jaar van de correctionele rechtbank van Dendermonde een gevangenisstraf van vijf jaar opgelegd, waarvan één jaar met uitstel, en een boete van 8.250 euro. Drie andere leiders kregen straffen van vijftien maanden tot drie jaar effectief en geldboetes. Tien andere verdachten kregen celstraffen tussen 6 maanden en 3 jaar, geheel of gedeeltelijk met uitstel, en boetes tot 5.500 euro. Daarvan werden er acht schuldig bevonden aan lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Vijf van de veroordeelden gingen in beroep tegen het vonnis, drie van hen zijn nu vrijgesproken voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. Omdat ze ook veroordeeld zijn voor andere misdaden, verandert de uitspraak niets aan hun straf.