Bekijk Shakepeares toneel vanuit uw luie zetel

Het werk van Shakespeare blijft zo bekend en relevant dat het in de loop der jaren ontelbare keren bewerkt en verfilmd is. Wie toneel toch nog het liefst op de theaterplanken ziet, kan dat voortaan zelfs gewoon thuis. Bij het Globe Theatre in Londen kunnen opvoeringen besteld worden om op tv of computer te bekijken.
AFP

Het Shakespeare-op-vraag-initiatief kreeg de naam Globe Player. Het aanbod behelst momenteel een vijftigtal producties, waaronder de versie uit 2012 van "Twelfth Night" ("Driekoningenavond") met Mark Rylance en Stephen Fry, en een honderdtal gesprekken over de Bard met acteurs als Judy Dench, Ewan McGregor en Jude Law.

Ook alle niet-Engelstalige producties van het Globe to Globe-festival uit 2012 zitten in het aanbod. Later worden ook de producties uit 2013, waaronder opvoeringen van Shakespeares laatste toneelstuk "The Tempest" ("De Storm"), toegevoegd.

Shakespeares Globe werd in 1996 gebouwd op de South Bank, de zuidelijke oever van de Theems, op de exacte plaats waar zich de oorspronkelijke Globe bevond. Dat houten theater ging in 1613 volledig in de vlammen op.