Cadeaus voor werkgevers? Wat een onzin - Karel Van Eetvelt

We kregen gisteren bij UNIZO Antwerpen bezoek van de socialistische vakbond. Een kleurenpallet aan vakbondsjasjes, spandoeken en posters aan de voorzijde van het gebouw. Maar vooral veel muziek. En luid. Niet om ons te verjagen, zoals eerder op één of ander veld, maar wel om ons te overtuigen dat een indexsprong slecht is voor de zelfstandigen. Mensen zouden een koffiekoek minder eten omdat hun loon niet steeg.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Ik begrijp de ongerustheid van veel mensen. Het is nooit leuk te moeten horen dat je loon het komende jaar niet zal stijgen. Het is niet prettig te moeten vaststellen dat bepaalde zaken duurder worden, zoals onderwijs of dat het kindergeld wat zal dalen. Alle gezinnen zullen dit voelen, ook gezinnen van ondernemers. Want ook zij hebben opgroeiende kinderen, een huis of een lening.

Waar ik wel moeite mee heb is dat deze actievoerders een beeld ophangen dat pertinent onjuist is. Dat de regering “cadeaus” uitdeelt aan werkgevers, die dan rustig achterover in hun zetel kunnen leunen. Wat een onzin! De 2% loonlastenverlaging is broodnodig om tenminste de werkgelegenheid te behouden, niet verder te zien afkalven, hopelijk ook wat nieuwe jobs te creëren.

Wat ik helemaal niet begrijp zijn de stakingen. Wat leveren die op behalve ongemakken voor bedrijven, studenten en mensen die willen werken? Niets. Geen enkele extra job. Wel veel dramatiek en een nog grotere factuur voor de werkgevers en dus ook voor de hele samenleving.

Terecht

De enige echte vraag is – en die stelt niemand – of de maatregelen nodig zijn. En daarop is het antwoord volmondig ‘ja’. We moeten hervormen om de economie te doen groeien, om de factuur niet nog aan te dikken, om de pensioenen betaalbaar te houden. Vindt u dat normaal dat de gemiddelde loopbaan in België 32 jaar duurt? Dat we dus maar een goede 30 jaar sociale bijdragen leveren, terwijl we met zijn allen wel gemiddeld meer dan 80 jaar oud worden? Ik vind van niet. Zullen onze kinderen en kleinkinderen nog kunnen genieten van een pensioen zoals wij vandaag? Zeker, als we structureel hervormen en stoppen geld uit te geven dat er niet is. Zeker niet als we doordoen zoals vandaag.

De voorbije jaren hebben we de kosten alsmaar netjes doorgeschoven naar de volgende generatie. “Het zal wel meevallen”, maar het valt niet mee. De vergrijzing is niet zomaar verdwenen, kaboutertjes hebben de schatkist niet stiekem weer gevuld. Het heeft geen zin om mensen voor te liegen. Besparingen zijn noodzakelijk, cadeaus krijg je van de Sint of de Kerstman, niet van de overheid. Dat ongemotiveerd tijdskrediet of landingsbanen zonder voorwaarden worden afgebouwd, is dan niet meer dan terecht.

Bedrijven hebben van deze regering meer zuurstof gekregen, dat klopt. Maar vergeet niet waar die zuurstof ingepompt wordt. Niet in de portemonnee van de ondernemers, wel in het bedrijf zelf. Ondernemers kunnen weer investeren in hun onderneming, kunnen hun bedrijf doen groeien. Wat automatisch resulteert in economische groei, meer werkzekerheid en jobcreatie. We worden er allemaal beter van.

Sociale regering

Is deze regering asociaal? Neen. De sociale zekerheid blijft meer dan overeind, de uitkeringen worden zelfs meer welvaartsvast dan tijdens de vorige regeringsperiode. En wie het moeilijker heeft, kan nog altijd op steun rekenen. Deze regering asociaal noemen, is zoals suiker strooien in een zachtgekookt ei. Zoek mij trouwens drie landen elders ter wereld waar de sociale zekerheid nog beter is dan in België… Ja, zelfs na de maatregelen van die zogenaamd asociale regering Michel I.

Het is eigenlijk heel eenvoudig. We moeten accepteren dat er een probleem is. En wanneer dat inzicht er is, moeten we samen aan oplossingen werken. Tous ensemble. Vakbonden, werkgevers én de regering. De uitgestoken hand is er, het komt erop aan die te grijpen.

(Karel Van Eetvelt is gedelegeerd bestuurder bij Unizo)

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.