Eerste "3D-geprint" orgaan waarschijnlijk klaar in 2015

Russische wetenschappers hebben een manier gevonden om via een 3D-printer organen te maken. Het eerste "levende" orgaan, een schildklier, dat uit een 3D-printer rolt zou in het voorjaar van 2015 beschikbaar zijn. Als alles goed gaat zou de eerste functionele 3D-nier in 2018 klaar moeten zijn.

De "inkt" die gebruikt wordt voor de 3D-printer zou bestaan uit stamcellen van de patiënt die het orgaan nodig heeft. Het eerste orgaan dat men wil printen zou de schildklier zijn, omdat die een relatief simpele structuur heeft.

De schildklier zou getest worden op zijn functionaliteit bij muizen. "Als het niveau van de hormonen terug naar het normale niveau terugkeert, zullen we een flesje champagne kraken", is te horen bij de onderzoekers.

Als de schildklier succesvol kan getransplanteerd worden, betekent dat een grote stap voor de wetenschap. Dan kunnen ook ander organen, zoals nieren, geprint worden. "De eerste die daarin slaagt, krijgt gegarandeerd een Nobelprijs", aldus één van de onderzoekers.

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruiken van geprinte organen, is bij de onderzoekers te horen. Eén ervan is dat het orgaan bijna nooit afstotingsverschijnselen zal vertonen, omdat het wordt geprint uit de eigen stamcellen van de patiënt.