Ex-UBS-bankier Raoul Weil vrijgesproken voor belastingfraude

De ex-topman van de Zwitserse bank UBS Raoul Weil, die zich in de Verenigde Staten moest verantwoorden omdat hij zou meegeholpen hebben aan belastingontduiking, is vrijgesproken. De uitspraak is een serieuze vernedering voor justitie in de VS.
AP2014

De feiten die Weil ten laste werden gelegd, waren niet mals: Weil zou een actieve rol hebben gespeelde bij een immense fiscale fraude waarbij 20.000 rijke Amerikaanse klanten belastingen zouden ontdoken hebben. Ongeveer 20 miljard dollar zou zo onder de radar gebleven zijn.

Het ministerie van Justitie zegt dat een groep bankiers van UBS rijke Amerikanen in de VS tegen de wet in benaderde. Ze boden hen geheime rekeningen aan en gebruikten versleutelde computers om te vermijden dat de fraude aan het licht kwam. "De zaak is simpel. Sinds 2001 was Weil op de hoogte hiervan en deed hij eraan mee", zei procureur Jason Poole in zijn requisitoir.

Weil riskeerde vijf jaar cel en een zeer zware boete. Maar de juryleden van de rechtbank van Fort Lauderdale hadden amper twee uur nodig om de ex-verantwoordelijke vermogenbeheer van de Zwitserse bank UBS vrij te spreken.

Weil, die ontslagen werd bij UBS, werd in oktober 2013 opgepakt in Italië en uitgeleverd aan de VS. Hij werd vrijgelaten nadat hij een borgsom van 10,5 miljoen dollar had betaald, zijn Zwitsers paspoort had ingeleverd en een elektronische enkelband had omgedaan.

UBS, in het vizier van de Amerikaanse justitie vanwege dergelijke praktijken, ontsnapte pas aan vervolging nadat het een boete had betaald van 780 miljoen dollar. Ook accepteerde het ten volle mee te werken met de Amerikaanse autoriteiten.