Fabiola Gianotti eerste vrouwelijke directeur-generaal van het CERN

De Italiaanse natuurkundige Fabiola Gianotti is vandaag verkozen tot nieuwe directeur van het CERN in Genève, zo heeft het Europees Onderzoekscentrum voor Kernonderzoek bekendgemaakt. Zij hielp mee de vorig jaar toegekende co-Belgische Nobelprijs voor de Fysica te verwezenlijken.

De 55-jarige Gianotti volgt na een beslissing achter gesloten deuren van de Raad van het CERN op 1 januari 2016 de Duitser Rolf Heuer op. Haar mandaat duurt vijf jaar. Zij wordt de eerste vrouw om het CERN te leiden en haalde het onder drie naar voren geschoven kandidaten.

Gianotti leidde het Atlas-experiment met de gigantische deeltjesversneller van het CERN, dat samen met het CMS-experiment het bestaan bevestigde van het een halve eeuw geleden gepostuleerde Higgs-Bosondeeltje. De vondst van het elementaire deeltje, dat het sluitstuk moet vormen van het Standaardmodel omtrent het wezen van de materie, leverde de Belg François Englert en de Schot Peter Higgs vorig jaar de Nobelprijs voor Fysica op.

Het toekomstige hoofd van het CERN zit in talloze internationale commissies en heeft reeds meerdere prestigieuze onderscheidingen in de wacht gesleept.