Indiase visagistes mogen eindelijk filmsterren schminken

Het Indiase hooggerechtshof heeft een beroepsverbod voor vrouwen als grimeur ongedaan gemaakt. "We leven in 2014, niet in 1935", zeggen de rechters.

In de Indiase filmindustrie werden acteurs en actrices tot nu toe enkel geschminkt door mannen, terwijl hun haar door vrouwen in model werd gelegd. De vakbonden argumenteerden dat die scheiding het mogelijk maakt dat zowel mannen als vrouwen jobs vinden in de omvangrijke Indiase filmindustrie.

Maar volgens de rechters van het Hooggerechtshof moet de clausule onmiddellijk verdwijnen. "We leven in het jaar 2014, niet meer in 1935. Zoiets mag geen dag langer blijven bestaan", worden de rechters geciteerd in de krant Indian Express.

Kwart miljoen mensen werkt in Indiase filmindustrie

De Indiase filmindustrie is met de meeste verkochte tickets de grootste ter wereld. Mumbai, omgedoopt tot Bollywood, is de grootste filmstad, maar er zijn nog meer filmcentra: Andra Pradesh (Tollywood), Madras (Kollywood), Calcutta en Bangalore.

Alleen al de filmindustrie in het Hindi stelt een kwart miljoen mensen te werk. Alleen geen visagistes dus: die moesten zich tevredenstellen met huwelijksfeesten of modeshows. De Indiase make-up artieste Charu Kkurana deed dat niét. Zij was het die de zaak voor het gerecht bracht nadat haar sollicitatie voor de filmindustrie geweigerd was.