Kiev stuurt extra legereenheden naar het oosten

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft de legerleiding bevolen nieuwe legereenheden naar het oosten en het zuidoosten te sturen om steden te beschermen tegen mogelijke aanvallen van Russisch gezinde separatisten. Hij dreigt er ookmee de "speciale status" van de opstandige regio's in het oosten van Oekraïne op te heffen.
AP2014
Oekraïne gaat nieuwe troepen naar het oosten sturen (archieffoto).

"Er zijn verschillende nieuwe legereenheden en groepen gevormd die onmiddellijk kunnen reageren op een mogelijk offensief tegen Marioepol, Berdjansk, Charkov en het noorden van Loegansk", zei Porosjenko op een vergadering van de Oekraïense veiligheidsraad en de legertop.

Porosjenko (kleine foto) had de vergadering bijeengeroepen nadat de opstandige regio's in het oosten verkiezingen hadden gehouden en leiders van hun "volksrepublieken" geïnstalleerd hadden.

Volgens Oekraïne hebben de separatisten daarmee het wankele vredesverdrag geschonden. 

Volgens het vredesverdrag mochten die verkiezingen pas plaatsvinden in december, onder toezicht van Oekraïne. De verkiezingen van afgelopen zondag hebben dan ook geen enkele legitimiteit volgens Oekraïne. Enkel Rusland erkent de uitslag.

Porosjenko heeft ermee gedreigd om de wet over het "speciaal statuut" van de separatistische regio's af te schaffen. Die wet werd in september goedgekeurd en houdt in dat ze voor drie jaar een grote autonomie krijgen.

"Regio's recupereren"

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Pavlo Klimkine, heeft vandaag in een interview met het Duitse blad Bild gezegd dat Kiev erop rekent de gebieden in het oosten van het land te "recupereren".

"Enkele regio's in het oosten van Oekraïne staan, de facto, onder controle van de pro-Russische terroristen en Russische troepen. Maar het zijn Oekraïense regio's - en wij gaan ze recupereren", zo zei Klimkine aan het Duitse blad Bild.

De minister sprak zich niet uit over een mogelijk militair offensief. Eind augustus voerde het regeringsleger een voorlopig laatste offensief uit, maar dat draaide uit op een nederlaag voor Kiev. Volgens Kiev en het westen worden de rebellen in het oosten van het land gesteund door het Russische leger, wat Moskou ontkent.

Beschietingen

In de buurt van de luchthaven van Donetsk, een van de opstandige regio's, was vanmorgen opnieuw hevig artillerievuur te horen.

Veel inwoners van de regio vrezen dat het broze bestand voor het gebied geen stand meer zal houden nu Kiev zijn standpunt verhard heeft na de verkiezingen in de oostelijke regio's.