Moeder van Syriëstrijder: "Mijn zoon is in de bib van de VUB gerekruteerd"

Niet alleen op straat of in de parken, maar kennelijk ook in de bibliotheek van de Vrije Universiteit Brussel worden Syriëstrijders gerekruteerd. Dat getuigt een moeder van een Syriëstrijder in "De ochtend" op Radio 1. Haar zoon vertrok begin dit jaar naar Syrië. Hij begon zich volgens zijn moeder anders te gedragen sinds hij in de bibliotheek van de VUB studeerde.
AP2014

Een maand voor de jongeman vertrok, begon hij zich anders te gedragen volgens zijn moeder. "Hij begon meer te bidden, droeg andere kledij en praatte dagelijks over de situatie in Syrië."

Zijn ouders verwittigden de politie dat hun zoon ging vertrekken. "We hebben een klacht ingediend. Er is een dossier geopend, maar onze zoon is toch vertrokken zonder probleem." Toen de ouders aan de politie vroegen hoe dat kon, kregen ze volgens de moeder het antwoord: "Hij is meerderjarig, hij doet wat hij wil".

VUB-bibliotheek

De betrokken jongeman was al moslimgelovige voor hij vertrok, maar "we zijn geen extremisten thuis", verzekert de vrouw. Hij radicaliseerde volgens haar door contacten aan de VUB.

"Hij studeerde in de bibliotheek van de VUB en daar werd hij gecontacteerd. Iedereen praat over de straat en het park, maar ook aan de VUB zijn er zeker contacten. Vanaf het moment dat hij begon te studeren in de VUB-bib, is zijn gedrag veranderd."

"Jongeren hebben in België geen positieve toekomst"

Geen extremistische familie, studies aan de universiteit en toch is de jongeman geradicaliseerd en naar Syrië vertrokken. "De jongeren hebben in België geen positieve toekomst. Er is veel racisme en mijn zoon vreesde dat hij geen job zou vinden", zegt de moeder.

"Ik heb zeker geprobeerd om hem tegen de houden, maar zijn beslissing was genomen", zegt ze. Nu heeft ze wekelijks contact met haar zoon via Skype of sms, maar over de strijd zelf praten ze niet, wel over dagelijkse persoonlijke nieuwtjes.

"Ik wil hem graag terug hier, maar hij zegt dat hij nooit meer terugkomt, want dan gaat hij direct naar de gevangenis."

VUB: "Totaal onbekend verhaal"

"Het is voor ons een totaal onbekend verhaal", zegt de universiteit aan deredactie.be. "We weten niet of het waar is. We hebben geen naam, dus we weten ook niet of het een student van ons is." (De moeder wenste in "De ochtend" op Radio 1 anoniem te blijven, nvdr.)

De VUB zegt geen weet te hebben dat er Syriëstrijders in de universiteitsgebouwen zouden worden gerekruteerd. "We zijn intern aan het kijken of er iets dergelijks gebeurd is", laat de universiteit weten.