Nieuw artistiek coördinator Gent Festival van Vlaanderen

Veerle Simoens neemt als nieuw artistiek coördinator in 2015 de 58e editie van het Gent Festival van Vlaanderen in handen. Ze volgt Isaline Claeys op, die drie jaar aan het roer stond, en nu kiest voor haar studie musicologie en passie voor tango.

Simoens heeft al een carrière als celliste bij orkesten en ensembles achter de rug. Ze nam tal van cd's op en werkte samen met componisten als Jef Neve, Wim Henderickx en Frédéric Devreese. Sinds 2010 heeft ze de zakelijke leiding van de vroegere Belgische Kamerfilharmonie, een orkest dat ze samen met artistiek directeur Benjamin Haemhouts omvormde tot Casco Phil.

"We zijn ervan overtuigd dat de ervaring van Veerle als celliste, zowel bij ensembles als diverse orkesten, een bijzondere meerwaarde vormt en zal bijdragen tot de verdere internationale uitstraling van ons festival", zegt algemeen directeur Serge Platel.

Zelf ziet Simoens het festival als "een gedroomde omgeving voor scherpzinnige en gedurfde keuzes". "Het Festival heeft een gigantische en waardevolle artistieke rugzak en moet tegelijk een voortrekkersrol spelen in creativiteit en innovatie", aldus Simoens.

Isaline Claeys, die drie jaar geleden de fakkel van artistiek coördinator overnam van Jelle Dierickx, kiest nu voor een musicologische studie en zet de reeks van "Musik Salons" verder op in het tangohuis L'Argonne III in Brussel.