Nieuwe soort identiteitsfraude in Nederland

De Nederlandse politie heeft een nieuwe manier van identiteitsfraude ontdekt. Oost-Europeanen kunnen in hun thuisland goedkoop hun naam wijzigen, waardoor ze zich in Nederland voor een tweede keer kunnen laten inschrijven. Voor (gezochte) criminelen is het een handig middel om uit het vizier van de politie te blijven, fraudeurs kunnen dan weer extra uitkeringen opstrijken. Dat meldt RTL Nieuws, na het inkijken van een politierapport.

In minstens dertien Oost-Europese landen zou het relatief eenvoudig zijn voor burgers om hun naam legaal te laten wijzigen. Zo kan men de familienaam van de vader wijzigen in die van de moeder en kan een acteur zijn of haar artiestennaam aannemen. In Roemenië zou dat zelfs maar tien tot vijftien euro kosten, meldt RTL Nieuws.

Fraudeurs en (gezochte) criminelen

Als het voor een Oost-Europeaan mogelijk is om zich onder verschillende namen in te schrijven bij een gemeente, dan kan hij of zij ook vaker uitkeringen ontvangen. Ook is het mogelijk om zo meerdere leningen af te sluiten.

Voor criminelen is het dan weer een makkelijke manier om uit het vizier van de Nederlandse politie te blijven. "Door van identiteit te wisselen kunnen criminele, gezochte, ongewenst verklaarde EU-burgers anonimiteit creëren en in Nederland verblijven", aldus het rapport.

De totale omvang van de fraude is nog niet duidelijk, maar mogelijk kunnen er tot 50.000 namen bij betrokken zijn.