Omstreden gast Moslimbeurs mag land niet in

De leider van de Koeweitse Moslimbroederschap, imam Tareq al-Suwaidan, mag België niet binnen. Dat laat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) weten. De man was uitgenodigd op de Moslimbeurs dit weekend.

Volgens premier Charles Michel en minister Jambon stelt de aanwezigheid van al-Suwaidan "een reëel gevaar voor de openbare veiligheid".

Al-Suwaidan kwam deze zomer in opspraak nadat hij tijdens een Israëlische operatie in de Gazastrook oorlogszuchtige taal gesproken had aan het adres van Joden. "Wij haten hen, zij zijn onze vijanden en wij zullen deze haat installeren in de ziel van onze zonen, tot een nieuwe generatie opstaat en hen van het aardoppervlak wegvaagt", klonk het.

Na die uitspraken twijfelden de organisatoren van de Moslimbeurs om hem uit te nodigen, maar nadat hij zich geëxcuseerd had, zagen de organisatoren geen reden om hem niet uit te nodigen. Daar steekt de politiek nu een stokje voor.

Jambon baseert zich op een rapport van het Coördinatie-orgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) en contacten tussen de autoriteiten, de administratie en de inlichtingendiensten. Ook burgemeester van Brussel Yvan Mayeur liet weten dat al-Suwaidan niet welkom is.

De organisatoren van de Moslimbeurs hebben nog niet gereageerd.

Meest gelezen