Ook geen symbolische stemming over onafhankelijk Catalonië

Het Spaanse Grondwettelijk Hof heeft ook een symbolisch referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid, gepland voor 9 november, onmogelijk gemaakt. Dat heeft een woordvoerder van het Hof meegedeeld.

De regering van de Spaanse regio Catalonië wilde op 9 november in eerste instantie een officieel referendum organiseren waarin de bevolking zich zou kunnen uitspreken over onafhankelijkheid. Dat referendum werd in september opgeschort nadat het Grondwettelijk Hof het na een klacht van de Spaanse regering in Madrid illegaal verklaard had.

Vervolgens plande de Catalaanse regiopresident Arturo Mas een symbolisch, niet-bindend referendum over onafhankelijkheid op 9 november. Vrijwilligers zouden de kiesverrichtingen overzien, maar bij het referendum zou geen kiezersregistratie gebeuren of kiescommissie optreden. Maar ook hier ging Madrid in het verweer en trok het naar het Grondwettelijk Hof. Dat heeft nu geoordeeld dat zelfs een symbolisch referendum niet kan.

De rechters van het Grondwettelijk Hof spraken zich nog niet uit over de grond van de zaak, daar hebben ze nog vijf maanden de tijd voor. Mas heeft al laten weten dat het symbolische referendum toch doorgaat.