Peumans roept Bourgeois en Turtelboom op het matje

Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) klaagt in een brief aan minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD) aan dat het Vlaams Parlement in 2015 1,8 miljoen euro minder krijgt dan gevraagd. Volgens Peumans gaat het om "een misverstand".

Het Vlaams Parlement krijgt volgens de begroting in 2015 een overheidsdotatie van 93,2 miljoen euro. Dat is 1,8 miljoen euro minder dan de 95 miljoen euro die het parlement in april 2014 had gevraagd. Volgens Peumans is de beslissing om minder budget toe te kennen aan het Vlaams Parlement "eenzijdig en zonder overleg" genomen.

Er zijn wel redenen voor de gevraagde verhoging ten opzichte van de voorbije jaren. Zo komt de kost van de deelstaatsenatoren nu op rekening van het Vlaams Parlement. Voor die tien deelstaatsenatoren komt dat in 2015 neer op een bedrag van zo'n 1,7 miljoen euro. Bovendien heeft het parlement onder de vorige regering ook een besparing doorgevoerd (van 1 miljoen euro).

Minister-president Geert Bourgeois zou zich gisteren in het Uitgebreid Bureau van het parlement verontschuldigd hebben en zou gezegd hebben dat minister Turtelboom snel een antwoord zou bezorgen.

Parlementsvoorzitter Peumans gaat er naar eigen zeggen van uit dat het gaat om een "misverstand" en dat men per ongeluk het verkeerde bedrag heeft ingeschreven in de begroting. Hij gaat ervan uit dat de zaak nog in orde komt. "Vergeet niet, het is het parlement dat de begroting van de Vlaamse overheid goedkeurt", zo brengt Peumans in herinnering.