Prix Médicis is voor Antoine Volodine

De gerenommeerde Franse literatuurprijs Médicis is toegekend aan de Fransman Antoine Volodine. Hij krijgt hem voor zijn roman "Terminus radieux" -letterlijk vertaald: "Stralende eindhalte". Volodine, een voormalige leraar Russisch, is de "uitvinder" van het literaire begrip "postexotisme".

"Terminus radieux" schildert een donker en wreed portret van een postapocalyptisch Siberië, dat door mutanten wordt bevolkt. Net als veel van zijn ander werk speelt ook deze roman zich af in de toekomst, in dit geval in een Rusland waar de atoombom een einde heeft gemaakt aan de "Tweede Sovjet-Unie".

Volodine zelf weigert echter zijn oeuvre tot de sciencefiction te rekenen. Zijn boeken zijn niet vertaald in het Nederlands.

Het prijzengeld voor de Médicis is omgekeerd evenredig met het belang dat eraan gehecht wordt: nul euro.

Australische bekroond voor hommage aan rockgoden

De Prix Médicis Etranger is voor de Australische Lily Brett, die bekroond werd voor haar "Lola Bensky". Het titelpersonage is de dochter van een Holocaust-overlevende. De roman is een ontroerende hommage aan de rockgoden van de jaren 60 en 70.

Het literaire prijzenseizoen in Frankrijk beleeft morgen zijn hoogtepunt met de meest begeerde onderscheiding, de Prix Goncourt.