Psychiater Vandereycken levenslang geschorst

De Leuvense psychiater Walter Vandereycken wordt levenslang geschorst door de Orde van Geneesheren. Twee jaar geleden bekende hij dat hij jarenlang patiëntes had misbruikt.

Vandereycken (65), een gerenommeerde naam binnen de psychiatrie, werkte als deeltijds hoogleraar aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de KU Leuven en voor de psychiatrische kliniek van de Broeders Alexianen in Tienen. Twee jaar geleden gaf hij in een gesprek met "Terzake" toe dat hij jarenlang ongeoorloofde seksuele relaties had met patiëntes.

De Orde van Geneesheren heeft nu beslist dat hij nooit nog als arts mag werken. Vandereycken werd eerder al ontslagen door de KU Leuven en ook de Broeders Alexianen verbraken de samenwerking. Hij stopte een jaar geleden zelf met zijn praktijk.

De Orde van Geneesheren kiest met deze uitspraak nadrukkelijk de kant van de slachtoffers, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vanmorgen. Het is ook voor het eerst dat ze een tuchtverslag zo uitvoerig argumenteert. Uit de tekst blijkt dat er aandachtig werd geluisterd naar een van de slachtoffers.