Randstad-oprichter rijkste Nederlander

Er prijkt een nieuwe naam bovenaan de Quote 500, de jaarlijkse lijst van rijkste Nederlanders. Met een vermogen van 3,2 miljard euro neemt Frits Goldschmeding, de oprichter van Randstad, het stokje over van Charlene de Carvalho, dochter van wijlen biermagnaat Freddy Heineken.
archieffoto 1999

Goldschmeding eindigde vorig jaar op de tweede plaats. Zijn vermogen groeide afgelopen 12 maanden naar schatting met 6,7 procent. Reden voor de wijzigingen is niet dat De Carvalho aan rijkdom heeft moeten inleveren. De Carvalho, goed voor 7,3 miljard euro, woont alleen al jaren in het Verenigd Koninkrijk en zij is daarom verplaatst naar een nieuwe lijst van rijkste Nederlanders in het buitenland.

De gehele top 5 van Quote ziet er dit jaar anders uit dan vorig jaar. Investeerder Dik Wessels staat nu op plaats 2 met 2,4 miljard euro. Mediamagnaat John de Mol is goed voor een derde plek met 2,3 miljard euro. De nummers 4 en 5 zijn auto-importeur Wijnand Pon (1,8 miljard euro) en Els Blokker, de weduwe van oud-winkeldirecteur Jaap Blokker (1,7 miljard euro).

Het is niet voor het eerst dat een verandering van de spelregels leidt tot een nieuwe "rijkste Nederlander". In 2012 werd de familie Brenninkmeijer, bekend van C&A - de jaren daarvoor steevast nummer 1 - uit de befaamde rangschikking van Quote verwijderd, toen het zakenblad besloot families voortaan op een aparte lijst weer te geven.