Vakbonden MIVB: "Mensen raken donderdag wel degelijk op hun werk"

Er zullen donderdag, op de dag van de nationale betoging, wel degelijk trams, bussen en metro's rijden op het netwerk van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB. Ongeveer de helft van de voertuigen zal uitrijden. Dat meldt de socialistische vakbond ACOD. "Het is moeilijk een prognose te maken. Maar ik schat dat ongeveer 60 procent van de metro's, 50 procent van de trams en 40 procent van de bussen zal rijden", zegt Dario Coppens van ACOD.

"De mensen zullen dus wel degelijk op hun werk kunnen raken", zegt Coppens die in naam zou spreken van alle vakbonden bij de MIVB. Zondagnacht had het gemeenschappelijk vakbondsfront nog meegedeeld dat de MIVB-medewerkers massaal zullen deelnemen aan de manifestatie in Brussel.

Oliver Rittweger van ACV Openbare Diensten verklaarde toen zelfs dat "het gehele MIVB-netwerk nagenoeg volledig stil zou moeten liggen." Maar Coppens nuanceert dat nu. "We hebben verschillende telefoons ontvangen van mensen die vreesden donderdag niet op hun bestemming te raken. Daarom leek het ons nodig te verduidelijken dat er toch voertuigen zullen rijden", zo zegt de vakbondsman.

De vakbondsleden zullen donderdag wel meestappen in de betoging, maar er zullen geen stakingsposten worden opgesteld aan de werkplaatsen. Ook tijdens de manifestatie zelf zal het MIVB-personeel erover waken dat er een dienstverlening mogelijk blijft. Het is dus niet zo dat er op dat moment geen voertuigen zullen uitrijden, benadrukt Coppens. "Er zal een constante in de dienstverlening zitten."

Betogers verzamelen om 11 uur aan Noordstation

Tienduizenden mensen zullen donderdag deelnemen aan de nationale betoging tegen de besparingen van de nieuwe federale regering van premier Charles Michel. ACV en ABVV plakten nog geen cijfers op het aantal verwachte deelnemers, ACLVB spreekt van 50.000.

De deelnemers verzamelen omstreeks 11 uur aan het Brusselse Noordstation, vanwaar ze rond 12 uur in stoet vertrekken naar het Zuidstation. De aankomst daar is verwacht omstreeks 14 uur, het einde van de betoging rond 16 uur.

De betoging trekt via de Willebroekkaai en vervolgens de centrale lanen (Emile Jacqmainlaan, Anspachlaan en Lemonnierlaan) zuidwaarts door het Brusselse centrum. De stoet zal volgens de Brusselse politie heel wat verkeershinder veroorzaken. De politie roept dan ook op om niet met de wagen naar Brussel te komen. Parkeren is bovendien verboden langs het volledige parcours van de betoging.

Wie toch naar Brussel gaat, kan dus beter de trein nemen. De NMBS legt donderdagvoormiddag alvast 8 extra treinen in naar Brussel. Voor de betogers verkoopt de NMBS voor die dag bovendien een uitzonderlijk evenementen-ticket.