Van Eetvelt: "Hervorming tijdskrediet niet ver genoeg"

Unizo-topman Karel Van Eetvelt vreest dat er nog te veel geld zal uitgegeven worden aan allerhande vormen van tijdskrediet. De regering-Michel heeft nochtans een belangrijk deel van die stelsels hervormd, maar die hervormingen gaan niet ver genoeg, zegt Van Eetvelt in De Tijd. Zo pleit hij voor een grens op het totale bedrag dat aan tijdskrediet wordt besteed.

De federale regering schrapte de uitkering voor niet-gemotiveerd tijdskrediet en tijdskrediet als landingsbaan voor het pensioen kan vanaf 2015 pas vanaf 60 en niet meer vanaf 55. Toch is de topman van de zelfstandigenorganisatie Unizo niet overtuigd. "Ik vrees dat de regering van een kale reis zal thuiskomen", oppert Karel Van Eetvelt.

Zo ziet Van Eetvelt het budget voor allerhande verlofstelsels al jaren rond 830 miljoen euro schommelen, "en ik zie dat niet meteen afnemen. Waarom zetten we geen grenzen op het totale bedrag, bijvoorbeeld door te stellen dat we er nog slechts 600 miljoen euro aan willen besteden?", vraagt hij zich af.

Naast de afbouw van bepaalde tijdskredieten, gaf de regering 12 maanden extra aan wie ouderschapsverlof wil of een ziek familielied gaat verzorgen. "Wie gaat dat controleren?", aldus Van Eetvelt. "Misschien gaan die mensen wel in het zwart werken. We moeten ons dringend afvragen hoe we het gebruik van tijdskrediet kunnen afremmen", besluit Van Eetvelt.