Wat is Anonymous morgen van plan?

Er zijn aanwijzigingen dat een groep betogers morgen wil binnendringen in de parlementsgebouwen. Dat blijkt uit een brief die de Senaat heeft gestuurd naar de senatoren en het personeel. De kans lijkt groot dat de waarschuwing te maken heeft met een wereldwijd geplande actie van hackerscollectief Anonymous.

"De Militaire Bevelhebber van het Paleis der Natie meldt dat er sterke aanwijzingen zijn dat een groep manifestanten zich morgen met geweld toegang zal proberen te verschaffen tot de parlementsgebouwen", zo staat te lezen in de brief van de Senaat.

De Senaar neemt ook de nodige veiligheidsvoorzieningen. Zo worden bijvoorbeeld de poorten en toegangshekken preventief gesloten vanaf een bepaald uur en zal men het gebouw enkel kunnen betreden na identificatie. "Er wordt aangeraden geen voertuigen te parkeren buiten het hekken van de Leuvenseweg", zo staat nog in de brief.

Alles lijkt erop dat de dreiging te maken heeft met de internationale protestdag "Million Mask March" van Anonymous. Via een Facebookpagina worden er ook hier bij ons acties gepland. Over een actie in het parlement is daar echter nog geen sprake.

"Hart van de democratie"

Een aanpassing van de geplande activiteiten komt er naar verluidt niet. "Ik zit morgen een vergadering voor van de Interparlementaire Unie en in de Kamer zijn er normaal commissievergaderingen", zegt Pol Van Den Driessche (N-VA) aan De Standaard.

"Ik heb het nog nooit meegemaakt dat men het parlement heeft proberen binnen te dringen", gaat hij voort. "Het straatgeweld mag nooit in het parlement doordringen, daar moeten de vertegenwoordigers van het volk hun werk kunnen doen. Anders raak je aan het hart van de democratie."