14-jarige Belg gaat koken bij Noma

Een informele babbel tijdens een boekvoorstelling, het kan al eens iets opleveren. Dat ondervond de 14-jarige Cédric Borgonjon uit Maldegem. Hij mocht de voorbije herfstvakantie in de potten en pannen gaan roeren van niemand minder dan René Redzepi, topchef en mede-eigenaar van het Deense tweesterrenrestaurant Noma.
© Yadid Levy

Het begon onschuldig. Redzepi kwam op 4 juni 2014 naar Gent om er zijn nieuwe kookboek voor te stellen, een druk bijgewoond evenement. Maar één van de bezoekers maakte duidelijk veel indruk. Cédric Borgonjon uit Maldegem is 14 jaar oud en studeert sinds 3 jaar aan de Hotel- en Toerismeschool Spermalie. Zijn bevlogenheid tijdens een gesprek met Redzepi leverde meteen een uitnodiging op. Of de jongeman eens naar Kopenhagen wou komen, om mee te draaien bij Noma?

Beste restaurant ter wereld

De prestatie van Cédric (foto) kan tellen. Noma behoort tot de wereldtop. Op de lijst “The World’s 50 Best Restaurants” staat het restaurant dit jaar op één. Diezelfde positie nam het ook in in 2010, 2011 en 2012. Veel geheimen heeft de keuken niet. Althans niet voor de jonge Maldegemnaar. Als gast ging hij er dagelijks 7 uur aan de slag. “Om 10 uur werd ik in Noma verwacht. Om 11.15 uur begon de meeting met de staf. Daarna mocht ik mini-aardappeltjes reinigen, een krokantje van kool bereiden, borden helpen dresseren, zee-egels openen, verschillende sapjes maken en meehelpen met de grote opkuis. Om 18.15 uur begon de avondmeeting waarop alle details voor het volgende diner werden overlopen.”

"Call me whenever you want"

Dat er achter de culinaire kunst van een tweesterrenrestaurant een ware fabriek zit, weet Cédric intussen ook. René Redzepi liet het hem allemaal zien: de testkeuken, het lab, het restaurant, de boven- en de benedenkeuken, de buitenbarbeque en het privéfeestzaaltje. Nog iets wat de kok in wording is bijgebleven, is zijn ontmoeting met enkele hoogwaardigheidsbekleders. “Ik mocht mezelf voorstellen aan de Deense minister van Financiën en zijn genodigden, in de volle feestzaal.” Als afsluiter had René Redzepi nog een boodschap: wanneer Cédric jarig is, mag hij met zijn ouders en twee broers dineren in Noma. En mogelijke studieproblemen zijn ook opgelost: “you may call me whenever you want.”