"ABVV probeert de bedrijven te gijzelen"

Kom bij Karel Van Eetvelt niet af met het verhaal dat de oproep van het ABVV een constructieve poging is om het sociaal overleg te hervatten. "Het is een dreigement", zegt hij in een gesprek met deredactie.be. "Het ABVV keert het sociaal overleg de rug toe, en verspreidt horrorverhalen."

Karel Van Eetvelt neemt doorgaans geen blad voor de mond. Nu de hete herfst volop uitbarst, pleitte hij er al voor om het tijdkrediet nog strenger te hervormen en nu haalt hij fors uit naar het ABVV en zijn topman Rudy De Leeuw.

Dat doet hij naar aanleiding van de brief in zakenkranten De Tijd en L'Echo, waarin het ABVV waarschuwt dat er geen sociale vrede zonder sociaal overleg kan zijn.

Niet constructief, wel een dreigement

"Het ABVV is de partij die het sociaal overleg het hardst de rug toekeert", denkt Van Eetvelt. "Deze brief is géén constructieve oproep tot dialoog, het is een dreigement. Spreek maar eens met onze mensen in de bedrijven: het ABVV zoekt een alibi om onze mensen te gijzelen."

Volgens Van Eetvelt is er sprake van "desinformatie". "En dat ben ik beu. Mensen als Rudy De Leeuw verzwijgen de realiteit. De keuze is nochtans simpel. Ofwel doen we nu een inspanning, en kost het ons niet al te veel. Ofwel schuiven we de factuur door naar onze kinderen, en betalen we drie keer zo veel."

De idee van een tax shift - een belasting op vermogenswinsten, met andere woorden - wijst Van Eetvelt resoluut van de hand. "Het is niét zo dat de rijken niets betalen in dit land, wel integendeel. Het ABVV weet maar al te goed dat daar niets te halen valt. Maar toch jut het de mensen op met hun horrorverhalen, en dat frustreert me mateloos."

Meest gelezen