"Lineaire besparing geldt ook voor Vlaams Parlement"

Minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open VLD) heeft in Villa Politica gezegd dat het Vlaams Parlement wel degelijk 1,8 miljoen euro moet besparen. Volgens parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) moet daarover nog worden gediscussieerd.
Volgens minister Turtelboom geldt de besparing ook voor het parlement.

Volgens Turtelboom is het zo afgesproken in de Vlaamse regering, en heeft men bij de opmaak van de begroting afgesproken vooral te kijken naar wat men eerst zelf kan doen. 

Ook de Vlaamse administraties moeten besparen en die lineaire besparing wordt ook doorgetrokken naar het Vlaams Parlement, zei Turtelboom.

Ze gaf toe dat dat natuurlijk nooit fijn is, maar dat is het ook niet voor de andere organisaties en administraties die getroffen worden. Het feit dat het Vlaams Parlement in het verleden al bespaard heeft, ontslaat het parlement niet van die verplichting voor de toekomst, zo zei ze. Overigens, merkte ze op, geldt dat ook voor andere mensen en organisaties.

Het Vlaams Parlement moet de begroting, met de besparing, nog goedkeuren en Turtelboom hoopt dat dat ook zal gebeuren.

Peumans weet nergens van

Eerder had de voorzitter van het Vlaams Parlement, Jan Peumans, gezegd dat hij geen idee heeft hoe het nu zit met de besparingen, en heeft hij er nog niets over gehoord.

Volgens Peumans is er te weinig geld voor het parlement ingeschreven in de begroting en moet er over eventuele besparingen nog worden gediscussieerd. Peumans merkte wel op dat het Vlaams Parlement al 1 miljoen euro bespaard heeft.

Een mening over de besparingen wilde Peumans eerst niet kwijt, dat is een zaak van het uitgebreid bureau van parlement, zo zei hij, maar na enig aandringen zei hij wel dat het Vlaams Parlement het zuinigste parlement van heel België is, en dat er in het verleden al flinke inspanningen gedaan zijn.

Vlaams parlementslid John Crombez van de oppositiepartij SP.A merkte op dat als Peumans het niet eens is met de besparingen, hij morgen mee kan betogen met de vakbonden.