Elke Sleurs fluit vicepremier Reynders terug

Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA) fluit vicepremier Didier Reynders (MR) terug. Ze zegt dat zijn voorstellen om de besparingen voor de federale kunstinstellingen te halveren niet zijn afgesproken op de ministerraad. "Reynders spreekt voor eigen rekening", klinkt het.

De Munt, Bozar en het Nationaal Orkest van België zouden van Reynders niet langer 20 procent, maar slechts 10 procent moeten besparen.

"De uitspraken van Reynders zijn voor eigen rekening", reageert Elke Sleurs. Dat de federale instellingen 20 procent moeten inleveren, betekent volgens Sleurs trouwens niet dat ze ieder een vijfde op de werkingsmiddelen moeten besparen. Er zou ook gezocht kunnen worden naar synergieën met andere instellingen.

Sleurs benadrukt dat de plannen van minister Reynders om de besparingen te halveren niet het fiat hebben van de regering. "Een regeerakkoord is een akkoord tussen de verschillende partijen. Het is belangrijk dat we als team aan hetzelfde zeel trekken en ons aan het regeerakkoord houden. Als er andere zaken besproken moeten worden, dan moet dat gebeuren in de beslotenheid van de regering".

Als de ministerraad zich vrijdag achter de voorstellingen van Reynders schaart, dan wil Sleurs op haar beurt zaken op tafel leggen.