Er is een nieuwe George Bush verkozen

In de VS is een nieuwe George Bush verkozen, voor het eerst vaardigt het zuiden een zwarte senator af en het gebeurde ook nooit eerder dat een zwarte vrouw voor de Republikeinen senator wordt. Berichten uit de marge van de verkiezingen in de VS.

Het waren een beetje historische verkiezingen. In het zuiden van de VS is voor de allereerste keer een zwarte Amerikaan tot senator verkozen. De 49-jarige Tim Scott groeide op in armoede maar schopt het nu tot de politieke top. Zijn passage daar zal hoe dan ook in schril contrast staan met die van zijn voorganger: Strom Thurmond was een voorstander van segregatie.

Voor de allereerste keer is ook een zwarte Republikeinse vrouw in het Congres verkozen. Ze luistert naar de sprekende naam Mia Love, en was tot nog toe de burgemeester van Saratonga Springs in Utah. 

Een nieuwe George Bush heeft een politiek mandaat binnengehaald. Niet zomaar een naamgenoot, maar de zoon van Jeb Bush en dus verwant aan de twee presidenten. Jeb is de broer van George Bush jr. en wordt genoemd als mogelijke uitdager kandidaat voor het presidentschap. Hij haalde het - uiteraard - in Texas en krijgt de job van "land commissioner" en is in die functie voor het beheer van vele miljarden aan goederen, investeringen en mijnconcessies in de cowboystaat. 

Een vergevorderde leeftijd of zelfs een lange celstraf vormen niet noodzakelijk een probleem. Edwin Edwards combineert beide: hij is 85 én zat acht jaar in de cel voor afpersing. Toch werd de viervoudige gouverneur van Louisiana verkozen in het Huis van Afgevaardigden. 

Evenmin een probleem: bedreigingen aan het adres van een journalist. De Republikein Mike Grimm bedreigde ooit een lastige vragensteller, hij zei dat hij hem over het balkon zou zwieren. Het probleem: hij had te veel vragen gesteld over de beschuldigingen van fraude aan Grimms adres. Grimm is echter herverkozen in het Huis.

Wat kennelijk moeilijker ligt: falen in de muzikale talentenshow "American idol". Ze won toen niet, en nu ook niet. Het zitje in het Huis moest ze aan haar Republikeinse rivale laten. 

In vier staten - Arkansas, Nebraska, South Dakota en Alaska - is gestemd om het minimumloon per uur te verhogen. Elk jaar zal het met vijftig cent stijgen. 

In de staat Washington zullen cannabisgebruikers voortaan tot 50 gram op zak mogen hebben. In Florida haalde een legaliseringsvoorstel het niet, en daar ging het enkel over medicinaal gebruik. Slechts 58 procent stemde voor, twee minder dan vereist.